Reis door Lapland 1732 - het unieke reisverslag van Carl Linnaeus

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789050112505
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Auteur: Carl Linnaeus
Pagina's: 229

Het unieke dagboek van de beroemde Zweedse arts, botanicus en zooloog Carolus Linnaeus. In het voorjaar van 1732 maakt hij op 25-jarige leeftijd een onderzoeksreis door Lapland. 'Iter lapponicum' is het reisverslag waarin hij onderweg de planten, dieren en andere natuurverschijnselen beschrijft, maar ook de leefwijze van de lokale bevolking: de Samen.

Het verslag geeft een indringend beeld van hoe Linnaeus zijn vijfmaandse reis beleeft. Tussen de regels door zijn vaak de eenzaamheid en de ontberingen te voelen, maar altijd schrijft Linnaeus scherp en vol verwondering. Ook bevat het zo'n 250 pentekeningen. Vele zijn haastig, andere heel zorgvuldig getekend en rijk aan fijne details. De knappe plantentekeningen verraden de hand van een expert.

'Iter lapponicum' is daarmee een puur en levendig reisverslag. Het geeft een uniek beeld van deze historische onderneming, maar ook van Carl Linnaeus die later onsterfelijk zou worden als de grondlegger van de wetenschappelijke naamgeving voor planten en dieren.

Onderwerpen: natuur, natuurhistorie, botanie, zoologie, planten, dieren, flora, fauna, botanische en zoologische geschiedenis, plantkunde, taxonomie, botanische tekeningen, Zweden, Finland, Lapland, botanische, nomenclatuur, natuurwetenschap, biologie, reisverslag, dagboek

Lees meer