Opvoedingsondersteuning / Druk 6 (e-book)

als bijzondere vorm van preventie

Voorzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

Opvoedingsondersteuning / Druk 6 (e-book)

Andere versies
ISBN: 9789046963517
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: E-book via Bookshelf
Auteur: Marga Burggraaff-Huiskes
Druk: 6
Pagina's: 266
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2016
NUR: Didactiek

Het opvoeden van kinderen is leuk en uitdagend, maar brengt ook de nodige zorgen met zich mee. Het is dus niet verwonderlijk dat ouders en (mede)opvoeders regelmatig met vragen of problemen worstelen. Dan is het fijn als je bij iemand uit je eigen omgeving terecht kunt voor goede raad of een steuntje in de rug. Het versterken van het sociale netwerk en vormen van informele steun tussen ouders onderling is een belangrijk doel van opvoedingsondersteuning.

Als het eigen netwerk te kort schiet of de opvoedstress toeneemt, kunnen ouders een beroep doen op professionele ondersteuning zoals die wordt geboden via het centrum voor Jeugd en gezin, de school of een lokaal wijkteam. In dit boek staat centraal wat professionele opvoedingsondersteuning inhoudt, met de nadruk op de preventieve functie die het kan vervullen. Steun bij opvoeden richt zich op het versterken van de eigen kracht van gezinnen en wil daarmee voorkomen dat lastige opvoedsituaties uitgroeien tot problemen die de ontwikkeling van kinderen belemmeren.

Opvoedingsondersteuning als bijzondere vorm van preventie beschrijft de ontwikkelingen in het werkveld opvoedingsondersteuning met extra aandacht voor wat de huidige transitie Jeugd aan veranderingen met zich meebrengt. Naast de theoretische uitgangspunten die het professioneel handelen onderbouwen, is een belangrijke plaats ingeruimd voor het 'vak' opvoedingsondersteuning. Aan de orde komen de houding en werkwijze van de professional, de diverse vormen van opvoedingsondersteuning en de daarbij toegepaste interventies. Ook de plek die opvoedingsondersteuning inneemt ten opzichte van andere vormen van jeugdhulp komt aan bod. Een belangrijk aandachtspunt is het versterken van de kwaliteit van de uitvoering, door monitoring van de bereikte resultaten en het inzetten van programma's en methoden die zijn gebaseerd op kennis over werkzame factoren in de begeleiding van gezinnen.