Van romantiek tot postmodernisme / druk 1

Opvattingen over Nederlandse literatuur

Voorzijde
38,50
Vandaag besteld,
maandag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 36,58 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789046901977
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: G.J. van Bork N.T.J. Laan
Druk: 1
Pagina's: 316
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2010
Voorgeschreven bij o.a.: Hogeschool Utrecht
Categorie: Pedagogisch onderwijs
NUR: Grammatica, lexicografie, rijmboeken, schrijfhulp, taalvaardigheid

Niet alleen de literatuur heeft een geschiedenis, maar ook de bestudering ervan. Van romantiek tot postmodernisme is een literatuurgeschiedenis waarin het accent ligt op de rol van literatuuropvattingen. Het boek laat schrijvers en critici aan het woord die het literaire gezicht van Nederland bepaalden vanaf de romantiek tot op heden en beschrijft hoe auteurs erin slaagden hun ideeën ingang te doen vinden via allerlei instituties, zoals tijdschriften, uitgevers en de literaire kritiek.

Aan de orde komen de stromingen romantiek, realisme, naturalisme, symbolisme, modernisme & avant-garde en postmodernisme. In de behandeling van deze stromingen ligt de nadruk steeds op de rol van poëtica’s of literatuuropvattingen van zowel auteurs als critici. Die opvattingen worden in een Europees-literaire context geplaatst en verbonden met ontwikkelingen binnen het literaire veld. Na elk hoofdstuk volgt een uitvoerige bibliografie.

Door zijn overzichtelijke indeling is Van romantiek tot postmodernisme, naast een prettig studieboek, ook een uitstekend naslagwerk.

Deze uitgave is een volledige herziening van Twee eeuwen literatuurgeschiedenis – Poëticale opvattingen in de Nederlandse literatuur.

G.J. van Bork was verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde eerder het Letterkundig lexicon voor de neerlandistiek en De Nederlandse en Vlaamse auteurs.

Dr. N. Laan is verbonden aan de Afdeling Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. Eerder verscheen van hun hand Kunst en letterkunst, een bundel opstellen over beeldende kunst, muziek en literatuur.